Het Energiehuis is een natuurinclusief houtbouwproject dat momenteel gestaag vordert aan de "Energiebaan in Oude-Tonge". Dit project, in lijn met de inspanningen van Coöperatie Deltawind op het gebied van hernieuwbare energie, zet gezondheid centraal – voor de toekomstige gebruikers, de omgeving en de bredere maatschappij. Tijdens het ontwerp is er bewust gekozen voor natuurlijke materialen, zoals hout, vanwege hun gezondheidsvoordelen.
Hergebruik van Oude Meerpalen
Een opvallend kenmerk van de buitengevels van het Energiehuis is het gebruik van oude meerpalen, zorgvuldig verzaagd door van Hese Infra B.V. tot ruim negenduizend meter aan planken. Deze 'zware houtsoort' heeft het voordeel dat ze geen verdere behandeling behoeft en geeft een rustieke uitstraling. Aan de zuidgevel waar momenteel een begin is gemaakt met de realisatie van een plantenkas is Inland Lariks toegepast.
Duurzame Houtkeuze
De onderconstructie van het gebouw is gemaakt van Azobé, terwijl de bovenconstructie bestaat uit een mix van Gelamineerd hout, Cross Laminated Timber (CLT) en Multiplan, alle afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Deze houten elementen zijn lokaal vervaardigd door Mayr-Melnhof Holz. Voor de buitenkozijnen is onbehandeldPlatowood Fraké gebruikt, terwijl voor de binnenkozijnen Grenen is toegepast.